Wat is infraroodstraling

Infrarood maakt deel uit van het spectrum. Met infrarood licht bedoelen we de golflengten en frequenties die we als warmte op onze huid ervaren. Infrarood- of infraroodstraling is niet waarneembaar voor het menselijk oog.

Zoals we allemaal weten, is de zon aan de hemel een enorme energiebron. Deze energie wordt door elektromagnetische straling naar de aarde overgebracht. Deze stralen zijn verdeeld in verschillende golflengten. De eenheid voor deze onderverdeling is nanometer (nm). Een nanometer staat voor een miljoenste van een millimeter.

Elke golflengte draagt ​​een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequenties en hoe korter de golflengte van deze golven, hoe meer energie de straling kan uitzenden. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie.

infrarood-sauna-showroom
betaalbare-infrarood-sauna

De werking van infraroodstraling

Infrarood licht dringt diep door in de huid en verwarmt het lichaam. Warmte verhoogt de lichaamstemperatuur, hartslag en bloedcirculatie. Het stimuleert de stofwisseling en zorgt voor een snellere uitscheiding van afvalstoffen. Dit is de basis van hoe infrarood licht werkt. Het kan verschillende lichamelijke aandoeningen verlichten of zelfs verhelpen.

Dankzij de versnelde afvoer van afvalstoffen verdwijnen opgehoopte zuren snel en wordt spierpijn aanzienlijk verminderd. Naast het feit dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd, worden ook voedsel en bouwstoffen sneller aangeleverd. Het zorgt er ook voor dat het lichaam sneller kan herstellen van een hoge inspanning of conditie. De verhoogde stofwisseling zorgt ook voor een betere doorbloeding van de spieren, waardoor ze langer en flexibeler worden.

Spier- en gewrichtsaandoeningen zijn veelvoorkomende klachten. Er zijn veel soorten gewrichtsaandoeningen en pijn heeft verschillende oorzaken. Infraroodwarmte dringt diep door in de huid en stimuleert de bloedcirculatie. Naarmate de spierspanning wordt verminderd en de ledematen minder stijf zijn, wordt ook gewrichtspijn verminderd. Het wordt veel gebruikt om de pijn van reuma te verlichten.

Wat gebeurt er in de infraroodsauna?

Infraroodstralers produceren infrarode stralen in een infraroodsauna. Ze zijn zo gepositioneerd dat ze optimaal op het lichaam zijn gericht. Infraroodstralen zijn identiek aan de infrarode stralen die de zon uitzendt, maar met de juiste golflengte om een ​​optimaal effect op het menselijk lichaam te bereiken.

Dankzij de dubbele wanden van de infraroodsauna kunnen we ook de temperatuur van de omgevingslucht verhogen naar
40°C tot 60°C. Hiermee bereiken we een dubbel effect; namelijk het binnendringen van infraroodstralen in ons lichaam en de aangename omgevingstemperatuur, waardoor ons lichaam nog meer gaat zweten.

Ook mensen die niet van hoge temperaturen houden, kunnen genieten van de effecten van een infraroodsauna, bijvoorbeeld door de deur te openen. Op deze manier wordt niet de omgevingstemperatuur gebruikt, maar alleen de warmte die door infraroodstraling wordt uitgezonden.