De wetenschap achter bubbelbaden: hoe worden ze vervaardigd?

indeling-jacuzzi

Onderdelen

Een hottub, soms een thuisspa of bubbelbad genoemd, is een grote met water gevulde kuip die wordt verwarmd en op een gewenste temperatuur wordt gehouden. Gemaakt voor ontspanning en hydrotherapie, zijn ze populair bij mensen van alle leeftijden. Ze bevinden zich meestal buiten, of onder een luifel en zijn geschikt voor meerdere gebruikers tegelijkertijd, afhankelijk van hun grootte. De wetenschap achter hottubs is vrij eenvoudig, gezien de componenten die ze gebruiken en het onderhoud dat nodig is om ze goed te laten functioneren.

Gebruikte materialen

Tot de jaren zeventig werd de kuip van een bubbelbad voornamelijk uit hout geconstrueerd. Tegenwoordig blijven slechts enkele fabrikanten op deze manier kuipen vervaardigen en worden typische kuipen gemaakt van vinyl, kunststof of acryl. Bubbelbaden kunnen variëren van zeer eenvoudige ontwerpen met een paar jets tot ingewikkelde acrylkuipen met een extreem hoog aantal stralen. Thuisspa’s zijn tegenwoordig ver verwijderd van de ronde houten vaten uit het verleden en bieden over het algemeen een veel betere ervaring, omdat ze comfortabeler, energiezuiniger, gemakkelijker te verzorgen zijn en een betere massage bieden.

Het belang van een duurzame kuip

De kuip van je spa-bubbelbad houdt het water in de kuip; het materiaal waaruit de kuip is vervaardigd is ook een belangrijke bepalende factor in hoe goed je hottub warmte vasthoudt. Omdat het oppervlak van je spa-bubbelbad zich aan de wereld presenteert, moet de kuip ook sterk genoeg zijn om ongelukken en jaren van regelmatig gebruik te weerstaan. Als esthetische zorgen voor je belangrijk zijn, moet deze zowel visueel aantrekkelijk als zeer functioneel zijn.

Het proces om tot een duurzame kuip te komen

Een kuip van een acryl bubbelbad is gemaakt van een enkele laag acryl, dat wordt verwarmd tot het begint te smelten en vervolgens over een mal wordt geplaatst. Stofzuigers helpen lucht weg te zuigen tussen de mal en de acrylplaat, wat resulteert in een gladde en perfect gevormde kuip. Nadat het acryl is afgekoeld en uitgehard, wordt de kuip versterkt met een combinatie van hars en glasvezel om de kuip extra sterkte te geven. Sommige acrylkuipen worden gevormd door een variantproces waarbij een laag van het polymeer acrylonitril-butadieenstyreen, bekend als ABS, vooraf op de plaat wordt aangebracht vóór het gieten. Het resultaat van de kuip is nog duurzamer, energiezuinig en esthetisch aangenaam.

jacuzzi-kuip